Noga utvalt
Alltid ekologiskt

Svart bönpasta med apelsin och tofu

Bönpasta_Spaghetti-svarta-bönor_och_apelsin

Kom i halloweenstämning med svart bönpasta i partyskrud.

4 portioner
1 pkt Spaghetti Svarta Bönor
1 pkt tofu naturell
2 apelsiner
2 msk sweet chilisås
2 – 3 salladslökar
1 vitlöksklyfta
1 stånd broccoli
1 knippa koriander (kan bytas ut mot slätbladig persilja)
mungbönsgroddar
salt, svartpeppar, ev en nypa chilipulver

Skär tofun i 2 cm kuber. Pressa saften ur en apelsin, blanda med sweet chilisås, pressad vitlök och en nypa salt. Låt marinerar i minst 30 minuter.
Dela broccolin i små buketter. Skala broccolistammen och skiva den. Låt broccolibuketter och stammen få ett uppkok i lättsaltat vatten. De skall behålla lite av sin krispighet. Skär bort hinnorna från klyftor av den andra apelsinen och ta tillvara saften den släpper.

Lyft upp tofun ur marinaden, men spara denna. Stek tofun frasig och gyllengul, blanda ner skivad salladslök, koriander och böngroddar och låt steka med ett par minuter. Löken skall behålla sin spänst så stek inte för länge. Spara lite koriander och böngroddar för dekoration. Blanda ner broccolin, resten av marinaden och apelsinjuicen och ge ett snabbt uppkok. Toppa med färsk koriander och krispiga böngroddar.

 

 

 

Asiatiska rullar med grön sojabönsfettuccine och bockhornsklövergroddar

En riktigt fräsch rätt med rötterna i Vietnam. Du kan antingen förbereda rullarna åt dina gäster, eller så låter du dem själva fylla de tunna rispapperna med det som de själva gillar. Fyllningen går att variera i det oändliga.

Asiatiska rullar

Asiatiska rullar
3 morötter
1 huvudsallat
3 dl groddade bockhornsklöver, eller andra groddar
1 kruka mynta

½ paket kokt à la eco grön sojabönsfettuccine
2 msk japansk sojasås
1 paket vietnamesiska rispapper (finns i vanlig livsmedelsbutik)

Skiva morötterna tunt. Plocka sallatsblad och skölj dem var för sig. Hacka myntan fint och blanda med kall sojabönsfettuccine samt sojasåsen.
Spola ljummet vatten i en stor skål. Doppa ett helt rispappersark i och lägg det sedan på en plan yta, till exempel en skärbräda. Du märker om du doppat det tillräckligt länge, det ska fästa på underlaget samtidigt som det blir väldigt mjukt och spänstigt.

Lägg ett sallatsblad längst ner, närmast din egen kropp. Fyll bladet med morötter, groddar och sojabönsfettuccine. Vik över rispappret från höger- och vänsterkanten. Börja sedan rulla nedifrån och upp, försök fånga all fyllning inuti sallatsbladet. Fortsätt så tills att fyllningen tar slut.

Dippsås med lime, chili och ingefära
1 dl japansk sojasås
2 tsk finhackad röd chili
2 tsk finhackat limeskal
2 tsk finhackad ingefära

Blanda alla ingredienser och låt stå och dra.

Fördela dippsåsen i mindre skålar beroende på hur många ni är som ska äta. Ät med händerna, doppa rullarna i såsen och njut!

 

 

 

Färgglad spaghettigratäng

Antingen man kommer hem sent från jobbet eller efter söndagsutflykten så finns det stunder när man är vrålhungrig och vill ha mat på momangen. 
En gratäng är suverän att förbereda och bara att stoppa in i ugnen när magen knorrar. Med Spaghetti Svarta Bönor gör du enkelt vår krämiga spaghettigratäng som mättar länge och funkar lika bra till söndagsmiddag som i matlådan.

Utöver ingredienserna till såserna nedan behöver du:

1 pkt Spaghetti Svarta Bönor

2 dl riven ost

Röd sås
2 gul lök, finhackad
Rapsolja
2 morötter, grovrives
75-100 g rotselleri, grovrives
1 b. krossade tomater

Stek lök, morötter och selleri mjuka i panna i lite olja utan att de tar färg.  Häll över krossade tomater och låt koka ihop ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Grön sås
400 g djupfryst hackad spenat
1 msk smör eller margarin
2 msk vetemjöl
4 dl valfri mjölk

Smält smöret och rör samman med mjölet.  Vispa i lite mjölk i taget till en slät sås, häll i den frysta spenaten och låt koka upp under omrörning.
Smaka av med salt (jag tar en nypa socker också, det ger rund och fin smak).

Koka spaghettin 6-8 minuter, låt rinna av och lägg i botten av en smord, ugnsfast form.  Bred först över den röda såsen och sedan den gröna så att det täcker. Strö över riven ost och grädda i 250 gr 10-15 minuter.

 

 

Bråttom inför nyårsafton?

Detta är min bästa räddningsplanka när det blir knappt om tid. Ta det lugnt i köket och låt gästerna njuta av snabblagad lyx à la eco. 
Tack alla underbara vänner för ett fantastiskt 2014, vi önskar er alla ett riktigt GOTT NYTT ÅR!



Grön sojabönsfettuccine med grillad fänkål, saffranssås och granatäpplekärnor

4 portioner

Såsen
1 liten bit purjolök
½ fänkålsstånd
2 dl vitt vin, gärna torrt.
0,5g saffran
3 dl grädde
Mjöl till redning

salt och peppar
1 tsk grönsaksbuljongpulver

Finhacka fänkål och purjolök. Fräs i en kastrull med lite olivolja tills det mjuknat.
Slå på vin och buljongpulver, låt koka ner till hälften. Ha då i grädde och saffran, låt stå och puttra på låg värme i ungefär tio minuter. Sila sedan av såsen, smaka av med salt och peppar och red sedan av med lite toppredning.

Tillbehör
1 ½ fänkålsstånd
½ dl granatäpplekärnor
1 paket à la eco grön sojabönsfettuccine

Värm upp en stekpanna. Dela fänkålen på längden, försök få till fina filéer. Spara "fänkåls" att dekorera med. När pannan är riktigt varm, placera fänkålsfiléerna med snittytorna nedåt och grilla dem så i 3-4 minuter utan olja. Vänd dem och grilla sedan på andra sidan lika länge eller tills fin färg uppstått. Sänk värmen till lågt och ringla en god olivolja över. Låt fänkålen vara kvar i pannan tills den mjuknat. Salta och peppra.
Koka sojabönsfettuccinen enligt instruktionerna på förpackningen.

Uppläggning
Rör ihop 2/3 av såsen med sojabönsfettuccinen. Placera på tallrikar. Ös sedan resterande sås över. Lägg den grillade fänkålen ovanpå fettuccinen. Dekorera tallriken med granatäpplekärnor och fänkålskvistar, samt nymald svartpeppar och flingsalt.